„Svetac” startuje u julu

Bez autora
Apr 18 2010

Jedan od najljepših darova koje je priroda podarila Crnoj Gori i jedinstveno mjesto na turističkoj mapi Evrope, grad-hotel Sveti Stefan će, nakon obavljene rekonstrukcije i trogodišnje pauze, prve goste primiti u julu. Tada će stići grupa turista posredstvom vodećeg svjetskog lanca hotela Aman Resortsa, koji ga je zakupio na 30 godina. Do jula će završiti sve planirane radove, tako da će ovaj „dijamant Waild Beauty” već ovoga ljeta ponovo biti ekskluzivno, mondensko mjesto i glamurozno odmaralište svjetskog džet-seta. Do sada su obnovljene i otvorene vile „Miločer“ i „Kraljica Marija“, dok se radovi na Svetom Stefanu ubrzano privode kraju. Završeno je skoro 80 odsto radova na vilama. Intenzivno se radi na završetku dva nova objekta i na uređenju infrastrukture i javnih površina. Ukupna vrijednost investicije će se približiti cifri od 100 miliona eura.

„Svetac” startuje u juluJedan od najljepših darova koje je priroda podarila Crnoj Gori i jedinstveno mjesto na turističkoj mapi Evrope, grad-hotel Sveti Stefan će, nakon obavljene rekonstrukcije i trogodišnje pauze, prve goste primiti u julu.

Tada će stići grupa turista posredstvom vodećeg svjetskog lanca hotela Aman Resortsa, koji ga je zakupio na 30 godina.

- Do jula ćemo završiti sve planirane radove, tako da će ovaj „dijamant Waild Beauty” već ovoga ljeta ponovo biti ekskluzivno, mondensko mjesto i glamurozno odmaralište svjetskog džet-seta. To je sasvim izvjesno i mi ne znamo ko je i zašto najavio da Sveti Stefan neće biti otvoren ni ove godine - kazao je Pobjedi Teofanis Statis, izvršni direktor kompanije „Adriatik propertis".

Prvi čovjek grčke kompanije, koja je prošle godine uključena u realizaciju projekta obnove i rekonstrukcije hotela na Svetom Stefanu i u Miločeru, ispred Restis grupe milijardera Viktora Restisa, naglašava da su do sada obnovljene i otvorene vile „Miločer“ i „Kraljica Marija“, dok se radovi na Svetom Stefanu ubrzano privode kraju. Završeno je skoro 80 odsto radova na vilama. Intenzivno se radi na završetku dva nova objekta i na uređenju infrastrukture i javnih površina.

Glavni menadžer Restis grupe u Crnoj Gori kaže da će se ukupna vrijednost investicije približiti cifri od 100 miliona eura.

Statis je objasnio da je obaveza grčkog investitora da završi ulaganja, dok će singapurski Aman upravljati hotelima prema standardima tog svjetski poznatog i priznatog brenda visokog turizma, koji ima prepoznatljive hotele na Baliju, Havajima, u Tajlandu, Singapuru i drugim ekskluzivnim destinacijama.

- Ovo je jedna od najljepših turističkih pozicija na svijetu. Sveti Stefan i Miločer, kao i uostalom cijela Crna Gora, predstavljaju dijamant na mediteranskoj i svjetskoj turističkoj sceni. Zato nije nimalo slučajno Aman ušao u ovaj projekat, a i naša kompanija je dobro znala sa kime i gdje se uključuje u ovako značajan posao. Mi u ovaj posao ne bismo ni ulazili da iza njega ne stoji Aman kao brend. On ima prepoznatljivu klijentelu poznatih i bogatih ličnosti iz cijelog svijeta koje traže dobru uslugu, mir i apsolutnu privatnost - rekao je gospodin Statis, koji nije krio oduševljenje „očaravajućom divljom ljepotom Crne Gore“.

- Već smo primili značajan broj rezervacija Amanovih gostiju za jul. Uvjereni smo da će ovoga ljeta stići brojni značajni gosti, jer jedino takvi koriste usluge i programe koje nudi ovaj vodeći svjetski hotelski brend. Zahvaljujući dosadašnjem iskustvu sa Amanom takvi gosti znaju da ih čeka upravo ono što oni priželjkuju, iako nikada do sada nijesu čuli ni vidjeli ni objekat ni regiju u kojoj se nalazi - pojasnio je prvi čovjek Restisa u Crnoj Gori.

- Postoje fanovi Aman resorta koji su bili spremni da zakupe svih 49 apartmana Svetog Stefana, bez obzira što nije bilo izvjesno kada će biti spreman da primi goste. Radi se o ljudima koji žele iznenađenja i to dobro plaćaju, ali mi u ovom trenutku to nijesmo prihvatili, jer nijesmo sigurni šta ćemo biti u mogućnosti da im pružimo. S obzirom da je u pitanju potpuno novi dragulj u dijamantskoj ponudi Amana, moramo se tako i ponašati - kazao je Teofanis Statis.

- Najveći broj zaposlenih biće radnici koji su naslijeđeni, dok će stranci biti angažovani samo na mjestima gdje je to neminovno, kao što je kuhinja, zbog spremanja određenih specijaliteta i jela internacionalne kuhinje prema standardima koje Aman ima u drugim svojim hotelima. Svako ko zna, a želi da radi sa nama mi ga rado primamo.

Mislim da će ljudi sa ovih prostora moći da odgovore svim zahtjevima.

Na pitanje da li je bila neminovna gradnja dva objekta iza upravne zgrade na prostoru teniskih terena, sagovornik Pobjede je odgovorio:

- Svima mora biti jasno da se ovdje radi o poslu velike vrijednosti. Kada imate jedan ovakav objekat koji treba da radi po tako visokim standardima kakve u svom poslovanju ima Aman resorts, onda mora da ima i kvalitetne prateće sadržaje. Tako smo bili prinuđeni da izgradimo objekte neophodne za kuhinju i vešeraj. To je jedino bilo moguće na površinama gdje su bili teniski tereni. Nijesmo ništa uništili, već smo projektom predvidjeli da na jednom od dva objekta vratimo teniski teren. To smo uradili po ugledu na jedan takav objekat u Dubaiju i to nam je olakšalo posao za dobijanje saglasnosti i odobrenja od nadležnih opštinskih i državnih organa. Pri tome treba imati u vidu da smo i mi imali značajnije povećanje troškova, ali bili smo svjesni da je trošak neminovan da bi se ostvario standard neophodan za ovu vrstu ponude - kazao je Statis, ističući da su naišli na razumijevanje i podršku lokalnih institucija.

Hotele Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža zakupio je 2007. godine singapurski Aman resorts na 30 godina uz godišnju cijenu zakupa od 2,1 milion eura i obaveze ulaganja u prve tri godine od 40 miliona eura. Nakon bankrota grupe japanskih biznismena, Amanovih partnera, u posao se prošle godine uključila Restis grupa grčkog milijardera Viktora Restisa. Ta grupa posjeduje jednu od najvećih trgovačkih flota u Grčkoj i posljednjih godina je investirala oko 90 miliona eura u Crnu Goru. Restis grupa u Crnoj Gori posjeduje banku, vlasnik je Rudnika uglja u Beranama i nekretnina u Podgorici, Kolašinu i Reževićima...

U septembru gradnja „Kraljičine plaže“

Hotel „Kraljičina plaža" će biti srušen i iz temelja početi da se gradi u septembru.

- Novi hotel će, u skladu sa DUP-om, imati 160 apartmana i soba, koji će biti na četiri nivoa, s tim što još nije definitivno da li će imati četiri ili pet zvjezdica. Izgradnja hotela je mnogo lakša i brže se završava nego rekonstrukcija, tako da sa sigurnošću mogu reći da će gradnja trajati godinu dana i u drugoj polovini 2011. najavljujem otvaranje ekskluzivnog hotela - kaže Statis.

Gradiće hotel u Podgorici

- Grupa Restis je jedna od najvećih i najstabilnijih kompanija koja širi svoju djelatnost. Naši planovi su takvi i u Crnoj Gori. U Podgorici imamo plac pored mosta Milenijum, koji smo kupili na tenderu, na kojem ćemo do kraja godine, ili, najdalje početkom iduće, početi sa izgradnjom tri velika objekta. Biće jedan hotel i apartmani, ostalo još nijesmo definitivno odlučili. Imamo planove i za tržni centar u Podgorici, objekte za zimski turizam... No, o tom potom - rekao je Statis i podsjetio da imaju svoju banku u Crnoj Gori.

Uspješnost Restisa, odnosno njegovog vlasnika potkrijepio je podatkom da je to naslijeđeno bogatstvo, koje je sadašnji vlasnik uvećao skoro tri puta u odnosu na ono što je od oca naslijedio.

Plaže će se koristiti kao do sada


Za plaže u Miločeru i Svetom Stefanu Statis je kazao da će se koristiti kao do sada.

- U skladu sa ugovorom o zakupu, kao i dogovoru sa ministrom turizma i Morskim dobrom, hotelske plaže će se tako i koristiti. Pošto mi sa mještanima želimo dobre odnose, njima i njihovim gostima biće dostupna lijeva plaža, bez ikakvih ograničenja. Uz određena ograničenja i dio desne plaže. Mislim da smo time našli kompromisno rješenje i da ćemo svi biti zadovoljni, jer jedino dvije miločerske plaže biće hotelske, ali ni to ne znači da neće biti nikom drugom dostupne osim gostima naših hotela. Jer nikada nikome nijesmo zabranili dolazak na plažu, ali se moraju ispoštovati gosti koji dnevno plaćaju hiljadu i više eura. Pri tome valja imati u vidu da su gosti grada hotela Sveti Stefan uvijek uživali specijalni status, koji im je garantovao privatnost- naglasio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik